De rol van de fysiotherapeut

Fysiotherapeuten maken in elk CF-centrum deel uit van het behandelteam. Je komt de fysiotherapeut tegen tijdens de jaarlijkse check-up en als je bent opgenomen in het ziekenhuis. Als je wat vaker begeleiding nodig hebt, kun je ook terecht bij een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Waarvoor kan je bij een fysiotherapeut terecht:

Fysiotherapie in het ziekenhuis

Fysiotherapie in eigen woonplaats

fysiotherapie_ziekenhuis_230.jpg fysiotherapie_eigen_woonplaats_230.jpg

Vergoeding

Het is goed om na te gaan of en in hoeverre fysiotherapie wordt vergoed. De actuele vergoedingsregels voor fysiotherapie kun je op deze pagina van de NCFS-website vinden. 

Voor meer informatie zie ook de site van de Rijksoverheid.

Wachtlijst longtransplantatie

Als je op de wachtlijst voor een longtransplantatie staat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je conditie (en dan vooral de spierkracht) zo goed mogelijk blijft. Het kan soms erg moeilijk zijn om dit vol te houden als er veel klachten van benauwdheid en/of vermoeidheid zijn. De fysiotherapeut kan je adviezen geven over manieren om met zo min mogelijk klachten toch in beweging te blijven.

Eindfase

In de eindfase van CF kan de fysiotherapeut zowel thuis als in het ziekenhuis nog een rol spelen bij bijvoorbeeld het onderhouden van wat lichaamsbeweging, het ondersteunen bij het ophoesten of het verminderen van pijnklachten.